Složení: 70 % bavlna, 30 % len

Gramáž: 271 g/m²

Velikost: dlouhá 4 (410 cm)

Úvaz: kříž s kroužkem

Kousky od Natibaby, které se nám doposud dostaly do ruky k testování (bavlňák Nellette a lněný 3Dimensional), byly oba hutné dekoidní, vysokogramážní držáky. Kolibříci jsou oproti nim hodně jiní – je to tenký, měkoučký a heboučký mazlík. Dokonce tak heboučký, že bych ten hmatový vjem dokázala připodobnit asi jedině nějakému extrajemnému flanelu. Ten jemňoulinký chloupek ostatně můžete vidět i na detailních fotkách šátku.

Při vázání se mnou kolibříci spolupracovali docela slušně, jen tedy na můj vkus poněkud více kloužou – jak si můžete všimnout, musela jsem v kříži s kroužkem (po řádném zatažení břicha, uff) uvázat ještě uzel Emilce pod zadečkem, protože i v Mkovém kroužku měl šátek tendenci prokluzovat a povolovat. Dotahování šlo relativně slušně, ale není to žádná pružná žvýkačka. V úvazu – no, prostě nepružný, klouzavý, „placatý“ šátek; jeden z těch, s jakými jsem si nikdy nesedla. Tím ale nechci říct, že je pouze „na miminka“ nebo „že nic neunese“ – je spousta takových, kteří pevné nepružné šátky preferují a s klidem v nich nosí i opravdu těžká batolata. Důkazem je například recenzní album na Nosíme děti; to jsem se vážně hodně divila, jaké náklady prý pohodlně zvládne.

Z mého pohledu ale pohodlí vypadá určitě jinak. Šátek jsem vynesla na výlet do zoo; už to u nás pochopitelně dávno není tak, že bych Emilku nosila tři hodiny v kuse, ale dobrou hodinku si prďolka v šátku pospala – a ani ve dvouvrstevném úvazu jsem tedy zrovna happy nebyla… Jistě, kříž s kroužkem je z těch méně pohodlných a řekla bych spíše nouzových úvazů na poponesení znaveného chodce, ale s Kolibříky jsem už po nějaké slabé půlhodince, se zátěží necelých 10 kg, měla pocit, že se mě šátek nejspíš snaží přeříznout vejpůl. Už dávno mám vysledováno, že bolest zad a ramen je otázka mé fyzické kondice a snášenlivosti, ale řezání do ramen, to je jednoznačně otázka šátku. A Kolibříci mě prostě řezali, bohužel…

Abych to nezakončila tak negativně, musím Kolibříky pochválit za jejich vzhled – docela překvapivé, že? Ale ano, pořád nesnáším fialovou, ale musím přiznat, že ten vzor je opravdu krásný – a to i přesto, že dá poměrně dost práce šátek uvázat tak, aby byl vůbec nějaký ten kolibřík vidět. Ale já prostě miluju šátky se zvířátky, takže mi to vlastně vůbec neva. 😉 Co se týče údržby, pokud byste chtěli takovýto šátek vlastnit, pak musíte mít velmi intimní vztah ke své žehličce. Kolibříci se totiž mačkají takovým způsobem, že je to skoro až neuvěřitelné! Na druhou stranu vypadají poměrně nezničitelně, na to, že byli vydáni v roce 2012 a kolují mezi českými a slovenskými nosnicemi na testování už velmi dlouhou dobu – žádné viditelné nerozžehlitelné sklady, žádné vytažené nitky (anebo stopy po vytažených nitkách) – naprosto bez jediné vady. To je podle mě opravdu obdivuhodné.

Za možnost šátek vyzkoušet děkuji skupině Nosíme děti!