Paní Mária Nagy je v česko-slovenském světě ručně tkaných šátků velký pojem; kdo někdy nevlastnil nebo si alespoň neponosil nějaký NAMAK, jako by ani nebyl, minimálně tedy v HW komunitě. Jak už jsem se rozpsala v článku o šátcích HamaMama – co ručně tkaný šátek, to originál, často tkaný na přání a přesně na tělo jeho budoucí uživatelce/uživateli – proto vždy nemusí sednout každému. I tyto dva šátky byly utkány přímo na přání své majitelky, jíž velmi děkujeme za možnost je vyzkoušet; nicméně tady o nějakém „sednutí“ či „nesednutí“ budeme mluvit jen těžko – co do vlastností, jsou (nejen) dle mého názoru dokonalé.

Noční květy

Složení: Tencel/bambus

Gramáž: námi spočítáno orientačně 313 g/m²

Velikost: kratší 7 (námi změřeno 511 cm)

Úvaz: batoh/Tibetian knotless finish

Píšu to snad pokaždé, když se s touto příměsí setkám – čím mám těžší dítě, tím méně mi tencelové šátky vyhovují (a to jsem si s některými kousky hrozně moc chtěla rozumět). A zároveň, čím více šátků zkouším, tím více se utvrzuju v tom, že jediné, co vím, je, že nic nevím. 😀 Tady to nejspíš bude spojení Tencelu s bambusem, co ze šátku dělá vázací a nosící pohádku.

Musím říct, že mě spočítaná gramáž překvapila (byť to je opravdu jen orientační – spočítejte to zodpovědně u šátku s třásněmi a aplikacemi! 😀 ) – i když vlastně ne zas tak moc, když nad tím přemýšlím; Tencel tohle dělá rád, že je na první pohled tenký šátek ve skutečnosti v ruce těžší, než byste čekali. Někdy to ze šátku dělá pocitově až jakousi placatou olověnou deku, ne tak ale Noční květy. Jsou nadýchané, jemné, skvěle se dotahují – jedna ze zkušených maminek do něj na srazu dokonce navázala i sotva 3,5 kila vážícího novorozenečka. V úvazu držely jedna báseň i na jednom uzlu a s 10kilovou Emilkou byla radost je mít navázané.

Co se týče vzhledu, šátek opravdu dělá čest svému jménu – je temný, ale přesto díky vyšívaným kvítkům něžný a ženský; zatkané metalické nitky, co vypadají jako kapky půlnoční rosy, z něj dělají skutečný klenot mezi šátky.

Magická píseň

Složení: bavlna/bambus

Gramáž: námi spočítáno 402 g/m²

Velikost: 6 (námi změřeno 469 cm)

Úvaz: dvojitý kříž

Nalijme si šátek krutě upřímného čaje – ručně tkané šátky prostě vypadají lesansky. Některé méně, některé více; někdo tomu říká „přírodní look“, „zemité tóny“, „obrazce kreslené ručně barveným útkem“. Ano, ruční práci takový šátek jen tak nezapře – ba naopak, přímo z plných plic na všechny světové strany vykřikuje, že není žádný trapný strojový výrobek, ale že je unikát, jediný svého druhu.

Vlastně jsem teď konečně pojmenovala ten hlavní problém, který mě nutí držet se od komunity kolem ručně tkaných šátků lehce dál (a to i přesto, že mi několik HW krasavců říká paní). Já totiž opravdu, ale opravdu nedokážu upřímně jásat nad šátkem, co minimálně z dálky vypadá jako špatně vypraná záclona, a přitom je to pro toho, kdo ho stvořil, a toho, kdo ho nosí, jedinečný kousek, v němž je kus duše, minimálně půlka srdce, hektolitr ranní rosy a dobrých sto stran ze zpěvníku vílích písní. A teď se fakt nesnažím být zlá – naopak, mně je to líto, že častokrát nedokážu říct mnoho pěkného nebo aspoň diplomaticky zaobaleného o něčem, do čeho daný, zcela konkrétní rukodělec vložil desítky, možná stovky hodin práce. Jistě, je spousta ošklivých strojových šátků (či lépe řečeno většinou lidí vnímaných jako ošklivé), ale přece jen – utkal to stroj a ten jen tak nerozpláču…

Magická píseň je také unikát, ale z úplně jiného soudku. Decentní „kostičkovlnky“ jsou pravděpodobně ten nejkrásnější vzor, jaký jsem kdy na ručně tkaných šátcích viděla, a tmavý útek spolu s tlumeně duhovou osnovou ve spojení se vzorem vytvářejí skoro až psychedelický 3D efekt. Pokaždé, když šátek navážete, vypadá trochu jinak; při každém pohybu a na každém světle vypadá zase malinko jinak a vyšívané středové značky jsou už jen sladkou třešinkou na tomto delikátním dortu. Jestli se o nějakém šátku dá říct, že to je skvost, tak právě o Magické písni.

Je ho hodně, nejen „papírově“. Žádná novorozenecká pavučinka, nic pro drobná miminka a maminky-začátečnice; je to pravověrný batolecí macek, co unese stádo slonů. Žádná tuhá těžká deka, co by stála v koutě, ale naopak měkký poddajný ňuňan, v němž byste gramáž přes 400 hledali jen těžko – určitě jsem už měla v ruce spoustu šátků s podstatně nižší gramáží, se kterými se pracovalo výrazně hůře. Ano, při vázání je třeba lehce více zabrat, ale kam ho uvážete, tam drží; příliš neklouže, v úvazu lehoulince pruží, ale neprověšuje se ani v jedné vrstvě (10 kilo v batohu zcela bez problémů), má ramena byla v této úžasné bambusové peřince hýčkána jako nikdy. Bambus je ostatně kouzelná příměs; Magická píseň tedy není magická jen podle vzhledu, ale i podle vlastností.

Úžasné šátkové setkání, jaké se jen tak opakovat nebude! Ještě jednou děkujeme!