Mirkine, resp. Mirka, je slovenská maminka, která šije dětské oblečení, kabelky, batůžky a v neposlední řadě i onbuhima, která jsou v mnohém zcela unikátní (omlouvám se za ten extrémně krátký „historický úvod“, ale o Mirce jsem se toho z internetu více nedozvěděla).

Dva rozdíly proti klasickým onbuhimům, tedy nosítkům bez bederního pásu, jsou zřejmé na první pohled. Jednak má toto onbu tvarovanou hlubokou kapsu na nošence – a všichni víme, že správné zakapsování velkého těžkého nošence do onbuhima je někdy docela problém; v Mirkine to jde v podstatě samo bez větší námahy. Druhá přidaná hodnota, která ho činí opravdu jedinečným, je to, že má hrudní sponu na kolejničkách – na těch samých geniálních kolejničkách, které miluju a nemůžu si vynachválit například na Kavce Multi-Age! A vzhledem k tomu, že onbuhimo je nosítko určené primárně pro nošení na zádech, to na Mirkine chválím hned dvakrát. Abych to vysvětlila – běžné nesundavatelné hrudní spony mají popruh obtočený kolem celého polstrování ramenního popruhu a chtě nechtě se pod tahem to polstrování vždycky nějak zdeformuje – a mně to při nošení na zádech v případě některých nosítek více, v případě jiných méně, prostě tlačí do hrudníku; někdy tolik, že si už po několika minutách nepřeju nic jiného, než nosítko shodit. Logicky, toto se u hrudní spony na pojezdech nestane – a oceníte to dvojnásob u onbuhima, kde veškerou váhu nošence nesou právě ramenní popruhy.

Třetí věc specifická pro Mirkine onbuhima, která na první pohled ale vidět není, je to, že je Mirka šije hned ve třech velikostech, přičemž všechny mají dosti úctyhodné doporučené rozmezí věku – u onbuhima to rozporovat nebudu, ale (jako zmiňuju v takových případech prakticky pokaždé) rozmezí doporučené velikosti by bylo lepší. Většina značek nabízí onbu v jedné nebo maximálně ve dvou velikostech a určitě jsem se zatím nesetkala s žádným, které by bylo doporučeno do 5 let, jako právě velikost 3 u Mirkine.

Potěšil mě také směr dotahování předních popruhů směrem nahoru (resp. dopředu, pokud nosíte na zádech) a přítomnost oček na popruzích, které velmi zjednodušují manipulaci s nimi. Jediné, co jsem úplně nedocenila, byla neuvěřitelně dlouhá kapucka – u Mirkine ale máte na výběr i „obyčejnou“ plochou kapucku, která má, zdá se „běžnou“ délku, takže tu dlouhou ušatou variantu nepovažuju za negativum.

Sečteno a podtrženo – Mirkine je dle mého názoru to nejlepší onbuhimo dostupné na česko-slovenském trhu a aktuálně je to můj největší favorit k ušití vlastního onbu!