Složení: 100 % bavlna

Gramáž: 296 g/m² námi spočítaná (postwash), dle výrobce 285 g/m²

Velikost: 6

Úvaz: kříž s kapsou vevnitř, batoh/date night finish

Lenire není žádný nováček na českém šátkovém trhu – první šátky vydali již téměř před 5 lety  a do povědomí českých nosících rodičů se nejspíše nejvýraznější zapsali svou tři roky starou kolekcí šátků Flora, z nichž jejich sesterská značka KiBi šila svá první šátková nosítka.

Obojí jsme tu již na blogu měly – jak šátky Lenire z jejich starších kolekcí Flora a Campanula, tak šátkové KiBíčko. Samotné se mi tomu nechce věřit, ale letos už to opravdu budou tři roky, co jsme jak šátky, tak nosítko testovaly! A zároveň je to stejná doba, co se Lenire odmlčelo – tedy kromě dvou designově i barevně velmi konzervativních šátků ve vzoru Pythagoras vydaných v roce 2019, na které jsem, přiznám se, úplně zapomněla. Teprve letos na jaře přišlo s novou kolekcí šátků, které, mám-li být brutálně upřímná, mají KONEČNĚ designově i svými vlastnostmi opravdu co říct širokému šátkonosícímu publiku – a při troše dostatečné tlačenky v těch správných nosících kruzích a skupinách by se z nich mohl stát velký hit! Moc bych to Lenire přála – a snad se mi s tím podaří začít.

Je to jednak tento vzor, Love, který byl vydán v několika barevných variantách (a také o vyšší gramáži, než jakou od Lenire z minulosti známe,) a jednak vzor Milky Way, tenčí šátek s gramáží kolem 250 g/m² určený spíše pro nošení malých miminek. U Milky Way jsem si říkala, nic proti ničemu, ale už u něj jsem cítila jakési nesmělé vykročení z konzervativních, až trochu starosvětských kudrlinek, kytiček a trojúhelníčků. A u Love konečně přišlo to „ONO“! Jednoduchý, nekýčovitý a přitom roztomilý, příjemný vzor, který dokáže nadchnout velkou většinu, a tu menšinu, kterou nenadchne, jistě nepohorší. Univerzálně líbivý vzor, to je ten správný výraz, který hledám – přitom to pořád je, ve svých kořenech, uměřené a praktické Lenire, které se nepouští do divokých experimentů. Toto je něco, z čeho by se mohla stát opravdu nestárnoucí, neokoukatelná klasika, jako třeba z loktuších ptáčků nebo – ne, vůbec se toho srovnání nebojím, protože prostě sedí a Lenire v něm podle mě bez problémů obstojí –  kaligrafických křivoteček Inception of Omnifery!

Navíc si myslím, že ani promo fotky, ani ty naše nedokážou Cherry Love ukázat v celé její kráse – naživo mě opravdu posadil na zadek, on je totiž vzhledem ke střídání červeného a bílého útku i na pohled tak trochu měňavý a jakoby jemňoulince lesklý – prostě nádhera!

A teď přijde to hlavní! Je to SKVĚLÝ šátek!  Vrátím se k tomu přirovnávání – velmi mi svými vlastnostmi připomněl báječné bavlněné lodičky od Loktu She, pro něž nemám ani s odstupem jiná slova než samá superlativa. Nadýchaný jako obláček, příjemný na dotek, jemňoučký a přitom ne přespříliš klouzavý, měkký a poddajný už po prvním vypráním – a s každým navázáním se jeho vlastnosti jen a jen zlepšovaly!

Není to žádný hubeňour, do kterého byste chtěli vázat už novorozené miminko; ostatně i na 6kilovou Marušku ho bylo dost, ale nic nepřekonatelného. Upřímně řečeno jsem ale byla ráda, že nebyl o mnoho širší; naměřila jsem bezmála 70 cm – tedy štědrý batolecí rozměr; kdyby byl šátek opravdu široký 74 cm, jak Lenire uvádí na svých stránkách, už by to podle mě bylo spíše na škodu (teď ze mě hovoří milovník spíše tenkých šátků 😉 ). Vždyť i téměř metrovou Emilku jsem do něj bez problémů zvládla zakapsovat – a i s jejími 15 kily pohodlně ponosit! Šátek v úvazu bez problémů drží, přiměřeně pruží, ramena jsou jako v bavlnce.

No, ne „jako“ v bavlnce, ona v ní ta ramena skutečně jsou – protože příměsi Lenire nevede, ale nemyslím to nijak špatně. Jsou značky, které si bez problémů vystačí jen a pouze s bavlňáky, nikdo jim to nevyčítá a jejich šátky jsou stále velmi populární – jako např. Madalo, Rischino nebo Be Lenka (která už pokusy s Tencelem očividně vzdala). I ta bavlna se musí umět a Lenire ji jednoznačně umí!

Tímto mnohokrát děkujeme za možnost šátek otestovat!