Celý loňský podzim se v naší regionální skupině testovala šátková verze KiBi, dnes již prakticky legendárního a stále velmi oblíbeného nosítka české výroby, kterou obě s Lindou máme velmi rády (ostatně bylo to Lindino úplně první nosítko) a často ho doporučujeme začínajícím nosnicím jako dostupné, odolné a dlouhodobé řešení jejich problému, pokud hledají rostoucí nosítko, které vydrží opravdu „až do konce“.

KiBi EVO není alternativa „starého Kibíčka“, ale zcela ho nahradila – starou verzi KiBi už opravdu sežete pouze bazarovou, případně je možná ještě někde pár zapomenutých kousků na e-shopech. Co je tedy jinak? Především je to bederák – má jiný tvar (je více zaoblený) a především je MĚKKÝ. Toto byla velmi častá stížnost, pokud někomu KiBi nesedělo, že ho tlačí tvrdý bederák. Nový bederák (stejně jako ramenní popruhy) je navíc, jak se dočtete na stránkách KiBi, z high-tech pěny a tudíž by neměl bederák tlačit a ramenní popruhy by měly být nosnější. No a samozřejmě měkký bederák neohnete (resp. ohnete a on se pak vrátí do původní podoby, na rozdíl od původního tvrdého kibíčkovského, kde u řádně „zajetých“ nosítek nebyl rozžvýkaný bederák výjimkou). Z dalších drobných detailů mě pak potěšilo zejména to, že hrudní spona se od nynějška dá sundávat (jako nosítkový křižák volám třikrát hurá!). Jinak je to pořád to staré dobré KiBi, ve kterém odnosíte dítě od cca 4 měsíců až po nástup do školky.

Srovnání bederních pásů starého modelu KiBi (nahoře) a KiBi EVO (dole).

Zopakujme si, v čem je KiBi mezi rostoucími nosítky unikátní – střih zádové opěrky je uzpůsoben tak, aby se dal v sedu i do výšky zvětšit do obrovských rozměrů, ale zároveň pojmul i toho 4měsíčního drobce (v sedu jsou druky – na EVO nově o jeden pár víc, takže jde zádovou opěrku zúžit ještě o kousek více než na starém modelu; vertikálně zůstává systém karabinky a poutek). Musím to zopakovat ještě jednou – Kibíčko je opravdu, opravdu, ale OPRAVDU veliké nosítko, které bude bez problémů stačit i některým čtyřleťákům! Žádný kompromis v délce zádové opěrky či nutnost nechat si ušít rozšiřovače jako u spousty jiných rostoucích nosítek, které by dle tvrzení výrobce měly být „až do konce“, ale, ehm, prostě nejsou.

Jsem vyznavač tvrdých bederáků a čím mám těžší dítě, tím víc mi tvrdé bederáky vyhovují. Při testování KiBi ale přišly bederáky v přesně opačném pořadí, než bych si přála – tedy tvrdý na lehčí dítě, měkký na těžší. A že Emilka od podzimu vyrostla a ztěžkla! Mé odjakživa „fakt drobné dítě“ je najednou se svými 12ti kily ve dvou letech „zcela normální dítě“ a to nošení už není tak easy peasy, jako bývalo ještě nedávno (navíc mám pocit, že se tak stalo snad přes noc – no prostě přiznejme si to, už nemám doma malé miminko, ale velkou slečnu 🙂 ). A hmmmm, no není to úplně ono, ale vzhledem k objemu (mám-li to popsat pro nosítkově zasvěcenější, je to takový trošku záchranný kruh jako například na nosítkách VeKa) i to batole ustál se ctí.

Tloušťka bederního pásu – „staré“ KiBi.

Tloušťka bederního pásu – KiBi EVO.

Co se týče ramenních popruhů, musím přiznat, že jsem změnu v materiálu, z něhož je polstrování, nezaznamenala a pohodlnost nošení hodnotím obdobně jako u starší verze – tedy nezkříženě pro mě opravdu ne, zkříženě pak ano. Co se týče křížení, tak jásám a skáču radostí, že je hrudní spona sundavatelná (!!!), ale co mě (opět) mrzí, jsou jednosměrné (zadosměrné) spony. Nedá se svítit, kdo si jednou zvykl na obousměrné spony (jako já), pak se mu s tou jednosměrností hodně těžko smiřuje.

Odepínatelná hrudní spona. 

A jsme u konce – chtěli jste si zde přečíst verdikt, jestli je KiBi EVO lepší než staré klasické Kibíčko? Nic takového. Za sebe bych si z obou verzí vybrala to pro mě osobně lepší – nicméně, nemění to nic na tom, že ať stará nebo nová verze, pořád je to skvělé, legendární Kibíčko; ryze české rostoucí nosítko, které i nadále budu velmi ráda doporučovat!

Děkujeme za možnost nosítko otestovat! 😉