O tom, jak nosit v létě, jak si nošení co možná nejvíce zpříjemnit či jaké příměsi šátků jsou do parných dní vhodné, jsme si již řekli v jenom z minulých dílů tohoto miniseriálu.

Pouze velmi okrajově jsme se dotkly nošení v nosítku a naznačily, že nosítko může nabídnout lepší tepelný komfort než šátek. Byla bych nerada, kdyby mě někdo chytal za slovo, je samozřejmě řada vzdušnějších úvazů šátku, kde nás i dítě obepíná hadr minimálně, z těch nejznámějších můžeme jmenovat dvojitý kříž, jednoduchý kříž s kroužkem nebo batoh na záda, potažmo ring sling a jeho modifikace. Většina nosící populace však stále preferuje kříž s kapsou, kde je dítě obejmuté kolem dokola, případně větší dítě má ještě roztažené popruhy přes zadeček, a v tu chvíli má přes sebe již tři vrstvy šátku. Což není zrovna málo, ať už zvolíme sebelehčí a sebetenčí šátek.

jaká jsou to tedy letní nosítka? Jak je rozlišovat a jak je poznám?

Rozdělme si nosítka nejdříve takto:

1. Typ vázání:
vázací (ať už polovázací či celovázací)
celopřezková (ať už s možností křížení či bez)
onbuhimo (bez bederního pásu)

Vázací nosítka mají tu hlavní výhodu, že ramenní popruh není na zádovou opěrku upevněn zboku, ale vede křížem přes záda pod či přes nohy dítěte. Díky tomu může bokem nosítka volně proudit a cirkulovat vzduch, drobná, ale přeci jen významná maličkost, která může výrazně ovlivnit teplotní komfort vás i dítěte. Podobného efektu dosáhnete v šátku v úvazu jednoduchý či dvojitý kříž nebo v nosítku pro novorozence, které umožnuje přepnutí ramenních popruhů na spodní spony (toto však u větších dětí nemůžeme doporučit, pokud nechcete, aby vám upadla ramena).

Celopřezková nosítka, jak již popis vázacích nosítek naznačuje, mají v drtivé většině případů upevněné ramenní popruhy z boku zádové opěrky, díky čemuž je proudění vzduchu omezené a naopak si mezi vámi pěstujete to teploučko, které je jistě perfektní, pokud ovšem venku není 40°C ve stínu a neleje z vás jako…z konve…

Onbuhimo, jsou nosítka, kde zcela chybí bederní pás, používají se pro zpevněné děti, ideálně samostatně chodící nebo aspoň stojící. Výhoda je zřejmá, většina lidí se nejvíce potí právě pod bederním pásem a to se u tohoto nosítka naprosto eliminuje. Onbuhimo se používá především pro krátké přesuny chodících dětí a je velmi oblíbené pro svoji skladnost a rychlost nahození. Je však třeba počítat s tím, že u tohoto typu nosítka jde veškerá váha na ramena, tedy pokud máte dítě nad 10 kg a jste citlivka na ramena jako já, musíte si nechat zajít chuť (stejně jako u ring slingu platí, že toto je opravdu potřeba si vyzkoušet na „vlastní tělo“).

No dobrá, ale tak co dál? Jaké mám další možnosti? Na trhu už máme poměrně dost vychytaných nosítek (některá až moc), která slibují pomalu zabudovanou klimatizaci.

2. Typy větrání:
snímatelný panel
síťka

Snímatelným panelem mám na mysli zip, který když odepnete, odkryjete tenčí vrstvu látky a díky tomu nebude dítěti na záda takové horko. Typickým představitelem tohoto typu jsou nosítka Kokon.

Síťkou pak nosítka, kdy se jedná o kombinaci šátkoviny a síťoviny na zádovém panelu. Typickým představitelem jsou letní verze nosítka Tula nebo Be Lenka. Jedná se jistě o trochu méně estetickou variantu, navíc narozdíl od Kokonu nemáte možnost z obyčejného nosítka udělat v jednom kroku letní a naopak.

V poslední době jsem pak zaznamenala vícero pokusů především u nosítek (visítek, klokánek), která nejsou ergonomická. Krom toho, co je zjevné, tedy, že se nejedná o tu nejlepší volbu pro vývoj kyčlí dítěte atd. bych chtěla malinko varovat před nosítkem, které je celé ze síťoviny, vyplně a polyesteru. Tato nosítka ze síťoviny ale najdete také u tradičních ergonomických nosítek (Ergobaby). Pamatujete si, jak vám bylo "příjemně", když jste ve vedru nesli školní batoh, ramenní popruhy z hnusomateriálu se vám zarývaly do nahé kůže v tílku a pot vám tekl úplně všude? No....tak asi tak nějak.

Pořád nejste nadšeni? No, moc se vám nedivím, naštěstí se dostáváme k bodu číslo tři a to je:? vzít vaše oblíbené nosítko a zkrátka si ho pořídit v letním kabátku. Co tím ta ženská myslí? Přeci to, že nosítko bude z jiného materiálu, než ze silné bavlny. Proti silné bavlně v kombinaci s nosítky samozřejmě nic nemám, kdo by nechtěl bytelné, téměř nezničitelné nosítko, zvlášť u těžšího dítěte.

3. Materiály:

Bavlna, nechcete se vzdát čisté bavlny? Bojíte se příměsí? Zvolte takový šátek, který bude tenký. Takový turecký výrobce nosítek Neko (šátky Fidella se vyrábí tamtéž) sází už léta na tenké bavlněné šátky okolo gramáže 230 gsm. Takový šátek se lépe přizupůsobí dítěti, rychleji schne a logicky v něm není takové horko jako v tlustším šátku. Jednoduché a efektivní. A co se týče nosnosti, nemusíte mít strach, pokud nenosíte 20kg dítě, pravdepodobně rozdíl v nosnosti vůbec nepoznáte.

Len, tedy lněná tkanina, ne šátek, ale zkrátka 100% lněná látka, jednoznačně nejprodyšnější , nejlehčí a nejpevnější ze všech materiálů. Když se přes takový len podíváte, krásně přes něj prosvítá světlo - a kam jde světlo, tam jde i vzduch! V létě nosíme lněné šaty, sukně, kalhoty, tak ono vlastně i to nosítko dává největší smysl, že? Nemusíte se bát, že by byl len příliš tvrdý, pro výrobu nosítek se používají lněné tkaniny upravené tak, aby byly měkké. Po chvilce se zanosí a změkne ještě více. Po vyprání může mírně ztvrdnout, stačí vzít žehličku a přežehlit. Mezi nošeními není potřeba nosítko narozdíl od lněného šátku třeba žehlit (doporučily bychom to jen u polovázacích/celovázacích nosítek). Lněná tkanina nikdy nemívá žádný vzor, jedná se o jednobarevnou látku. Ideální pro minimalisty.
A údržba? Stejná jako u bavlny, není potřeba nic speciálního, jen len nemá rád tření o sebe, takže žádné šudlání v ruce, skvrnu spíše namočit a nechat odplavit, lněná vlákna na sebe nevážou špínu tolik, jako bavlněná. A to nejlepší na konec - velmi rychle schne. Nosítka ze lnu jsou typická pro Kavku, Aloe nebo Kokon, jejich obliba však roste, proto je již možné se dohodnout i s menšími výrobci.

Ramie, jak už Lenka zmínila v některém z předchozích článků, je taková čínská kopřiva, na dotek i první pohled takřka nerozeznatelná od lnu. Jedná se o tradiční asijskou rostlinu, která se historicky používala pro výrobu textilu, je rovněž velmi pevná, odolná, snadno se čístí a navíc má velmi jemný lesk. Platí zde vše to, co pro len. Jen narozdíl od něj mají vlákna tendence lehce pouštět chloupek. S touto tkaninou jsme se loni setkaly v kolekci Kavka, letos se zatím necháme překvapit.

Bambusová viskóza/bavlna, šátek, kde je růžný podíl bambusové viskózy, většinou 40 % (Neko) nebo 50 % (Kavka). Bambusová viskóza na sebe výborně váže vodu, tedy skvěle saje pot, je chladivá na omak, má jemný lesk a je velmi velmi příjemná do ruky. Podle zkušeností z prodejny můžu říct, že jakmile zákazník sáhne na nosítko s bambusovou viskózou, málokdy už odejde s něčím jiným. Gramáž těchto šátků bývá nižší, šátky jsou tedy tenčí, což spolu s přirozeně termoregulačními vlastnostmi bambusové viskózy tvoří velmi výhodnou kombinaci na léto. Stejně jako len je tento materiál vhodný pro alergiky. Ideální pro ty, kteří se nechtějí vzdát vzhledu a vlastností šátku, a zároveň hledají něco vhodného do teplejšího počasí. Rovněž bambus doporučujeme jako první volbu pro nejmenší miminka, protože tento materiál se nejlépe přizpůsobí a je nejměkčí a nejjemnější.
Údržba není opět nijak zvlášť náročná, jen bambus nemá rád dlouhé máčení (volíme tedy krátký program) a kyselé prostředí (volíme vhodný prostředek). Což jsou ale pořád takové obecné zásady pro praní šátků (ano, vlna a hedvábí kyselé mají rády, ale to bychom odbočily). Nízké otáčky snad nemusím zmiňovat. Těmi se rozhodně nedá nikdy nic zkazit, tady vždy platí, čím míň, tím líp. Díky tomu, že na sebe tak dobře váže bambus vodu, je však potřeba počítat s delším schnutím nosítka.

Len/bavlna, šátek, kde je různý podíl lnu (většinou do 50 %). Kombinuje skvělé vlastnosti lnu a bavlny. Po krátkém zanošení jsou tyto šátky velmi jemné a příjemné, mají typické nepravidelnosti (sem tam je vlákno tlustší), což je přirozenou vlastností lnu a nejedná se o vadu. V poslední době se jedná o velmi oblíbený materiál díky své pevnosti, odolnosti, rychlému schnutí a neotřelému vzhledu. Loni jsme jej mohli najít v limitce Kavka nosítek, letos si tuto novinku připravilo i Neko (vzor Perla). Tyto šátky často využívají typickou přírodní barvu lnu v kombinaci s béžovými odstíny. Klasické a elegantní.
Údržba opět není nijak speciální, v závislosti na vazbě bych ale pohlídala, jestli někde nevznikají sklady a případně sem tam přežehlila.

Len/hedvábí, případně len/vlna - jedná se o příměsové šátky, které čas od času můžete vidět u některých výrobců a ještě častěji u nosítek na míru z vlastních šátků. Takovéto šátky mají jistě své nedocenitelné vlastnosti, ale v případě nosítek se nejedná o vhodné příměsi - jednak praní v pračce může být vyloženě adrenalinový sport, při absenci ždímání zase hrozí pomalé schnutí až zatuchnutí nosítka, jemná vlákna vlny či hedvábí jsou náchylnější na přetrhnutí a postrádají pevnost v tahu, pokud jsou vlhké - typicky v místě ramenních popruhů, které mají děti často tendence okusovat. Doporučujeme tedy těmto přímesovým nosítkum se spíše vyhnout anebo se prostě smířit s tím, že takové nosítko bude mít omezenější životnost a mnohem vyšší nároky na péči.

Co se týče údržby, dovolím si takovou poznámku na závěr, která je důležitá obzvláště v létě - PERTE TA NOSÍTKA! Perte je spíše více než méně! Pot je velmi agresivní tělní tekutinou a může udělat nepěkné mapy na materiálu, ať už si vyberete jakýkoliv. Pokud má dítě kousací, žužlací a slintací období, perte ty slintáčky a hlídejte si části ramenních popruhů, pokud dítko kousá i mimo slintáčky. Vyplatí se vám to. Mohly bychom s Lenkou povídat, kolik jsme viděly prokousaných, flekatých, ošklivých nosítek, která už zkrátka nejdou zachránit. Je to zbytečné. Raději mít opranější, ale čisté a voňavé nosítko, než jednou prané s nevypratelnými fleky či dírami. Na šátku se to přeci jen rozprostře na 3-5 m látky, ale u nosítka trpí stále ta stejná místa.
Pokud nevíte jak na to, kuk sem!

Děkujeme za možnost zveřejnit fotografie moc hodným spolunosičkám a bude moc rády, pokud se s námi o podobné fotky podělíte i vy (například unáhlená koupě na bazárku apod.). Na první fotce vidíte klasické poškození od slin, na druhém prožužlání/prokousání materiálu. Bohužel některé typy šátků (zvlášť ty, které nejsou tkané se záměrem, že z nich budou nosítka, jsou na toto náchylnější).

TIP: Pokud neuspáváte a nečekáte, že bude dítě spát, srolujte nebo sundejte z nosítka kapucku, pokud ji máte volně připnutou, dítě má zbytečně přes záda dvě vrstvy materiálu navíc, a to v létě nechceme.

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZ Č. 1: A když si koupím to letní nosítko, můžu ho nosit i v zimě?
Ano, samozřejmě! V zimě máte nejčastěji přes sebe softshellovou bundu, kapsu, či zimní bundu a v tu chvíli je úplně jedno, jestli je nosítko prodyšnější či nikoliv, protože proti větru chrání ona bunda či kapsa. Dokonce můžete letní nosítko ocenit i v zimě, protože se dítě nebude zbytečně přehřívat, pokud to s oblékáním trochu přeženete.

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZ Č. 2: Hodně se potíme, jak tomu můžeme zabránit, kromě výběru vhodného nosítka?
Výběrem vhodného funkčního oblečení pro dítě a nejlépe i pro vás, my máme výborné zkušenosti s materiálem Outlast, který není náchylný na údržbu a je cenově dostupný, najdete ho u nás na e-shopu a Lenka o něm krásně píše např. tady nebo tady.

Jak jsme si loni povídaly o polovázacích nosítkách, o lnu a o Kavce Handy se můžete podívat tady: