Léto se nezadržitelně blíží a se stejnou pravidelností, jako na jaře přilétají tažní ptáci, se už několik týdnů ve všech nosicích skupinách objevují dotazy na to, jak oblékat děti do šátku či nosítka, když je horko. Odpověď je samozřejmě funkční oblečení – tomu jsme se s Lindou věnovaly už před 2 lety v tomto článku, který se týká nošení v létě obecně.

Také je o nás známo, že milujeme funkční oblečení s Outlastem, konkrétně od české firmy Little Angel – ostatně čepičky, tepláčky, punčošky, ponožky této značky – prostě vše, co vykoukne z nosítka či šátku – můžete vidět na fotkách u skoro každého našeho článku a na mém Instagramu (kdo neví a nesleduje – https://www.instagram.com/wraptrapped/ ) prakticky není jediné stories, kde by se něco od LA neobjevilo. Jenže zrovna bodýčka a trička nejsou úplně to nejčastější, co na blogu zaměřeném na šátky a nosítka uvidíte, protože jsou logicky při nošení většinu času schovaná (a když, tak uvidíte maximálně ramínko nebo rukávek) – a přitom je to základ takového „funkčního oblékání“! Proto si jistě zaslouží svůj samostatný článek.

Na začátku si dáme ještě krátké opáčko o tom, kdo nebo co je Little Angel a co je to ten slavný vesmírný Outlast. Kdo nezná Little Angel, určitě zná táborskou Ditu, již více než 60 let fungující výrobní družstvo invalidů, pod jehož textilní divizi Little Angel spadá. Je to tedy ryze česká firma a koupí jejich výrobků navíc podpoříte zdravotně znevýhodněné, kterých zaměstnává přes 50%!

A co je to Outlast? To je prosím oděvní high-tech doslova a do písmene! Je to materiál původně vyvinutý pro NASA a hrdě nosí certifikát „Certified Space Technology™“. Obsahuje PCM, což je zkratka pro phase change materials, tedy materiály měnící skupenství, které pohlcují, zadržují a vydávají teplo, což zajišťuje optimální teplotní komfort. PCM jsou v Outlastu obsaženy v mikrokapslích nazývaných Thermocules™. Tyto „termokule“ se starají o to, aby vaše pokožka měla příjemné mikroklima – narozdíl od jiných funkčních materiálů tedy Outlast nefunguje na principu odvádění potu, ale přímo pocení omezuje tím, že ochlazuje! Navíc jsou termokule navrženy tak, aby vydržely v nezměněné a funkční podobě i extrémní podmínky ve vesmíru – takže nějaká pračka neb sušička je jen tak nezaskočí.

Samotný „Outlast“ (píšu v uvozovkách, protože je to samozřejmě bavlna s příměsí Outlastu a kapkou elastanu), který najdete u Little Angel, má dvě podoby – silnější „zimní“ smyk (podle smyček na vnitřní straně, podobně jako např. nepočesaná teplákovina) a tenčí „letní“. Na pohled a na dotek byste nepoznali, že se nejedná o obyčejnou úpletovou tkaninu; umělina z toho, narozdíl od jiných běžných funkčních materiálů, není cítit vůbec – tedy kromě toho, že všechno „outlastové“ oblečení je úžasně pružné.

Smyk samozřejmě není jen zimní – kromě vyloženě letního počasí ho holkám oblékám celoročně; a letní „Outlast“ s výhodou používám i v zimě jako vnitřní funkční vrstvu.

Vlevo růžové „smyk“, vpravo olivové „letní“ body.

A teď už k bodýčkům samotným. U Little Angel si nevybíráte pouze z teplejší a tenčí varianty, ale také z několika různých střihů. Všechny ale mají společné to, že jsou jako každé správné funkční oblečení střižené velmi „slim“, tedy krásně sedí na tělo a ani u hubeného dítka se vám nestane, že vám v bodýčku bude plavat. Ano, zde končí veškeré zoufání a naříkání na šíleně širokými, zároveň krátkými a nepružnými body, co zhusta nabízejí jiné značky dětského oblečení.

Srovnání dvou bodýček vel. 68 – Marks&Spencer dole (oficiálně „69“ – přepočet z palců, ale prostě odpovídající velikost), Little Angel nahoře – je o cca 2 cm užší.

Maruška, 5 měsíců, cca 6 kg, body vel. 62

Maruška, 8 měsíců, cca 7 kg, body vel. 68

Všechny střihy bodýček mají také společné to, že krásně sedí u krku. Taky nesnášíte ty obrovské výstřihy, co v lepším případě sahají pomalu až na pupík, v horším případě padají z ramínek? Tohle u body Little Angel nehrozí – oceníte to nejen u koníčky pasoucího a po čtyřech lezoucího miminka, ale i u kteréhokoliv nošence, kterému bude body přiléhat ke krku i v šátku nebo nosítku a nebude mít holá záda až po lopatky. Little Angel ve všech střizích a typech řešení zapínání u krku vychází ze všeho, co jsem měla možnost vyzkoušet na vlastních „preparátech“, úplně nejlépe, a to s mílovým předstihem.

Emilka, 4 měsíce, váha kolem 5,5 kg, zavinovací body vel. 68

Emilka, 8 měsíců, váha kolem 6,6 kg, stejné zavinovací body vel. 68

Když byly holčičky úplně malá miminka, nejvíce jsem ocenila zavinovací variantu bodýček – sami můžete vidět, že nedělají v podstatě žádný výstřih; lépe u krku by seděl snad už jen rolák! 😀 Srovnání s Lidlem (neboli Lupilu, které mám ale jinak také ráda) je řekla bych až nemilosrdné… Lindex nebo Tchibo jsou na tom v tomto ohledu jen o něco málo lépe. Je ale pravda, že zavinovací bodýčka LA jsou malinko těsnější kolem nožiček, a proto, pokud používáte látkové pleny, budete pravděpodobně muset měnit tuto variantu za větší velikost dříve než variantu nezavinovací (ale není to nic, co by nevyřešil extendor 😉 ). Ale neděste se, prosím, že vám z toho vaše miminko vyroste nějak „brzo“ – Maruška, která má aktuálně zcela prokazatelně velikost 68, stále bez problémů a bez nutnosti extendoru nosí zavinovací bodýčka velikosti 62. 🙂

Srovnání výstřihu zavinovacích body: nahoře Little Angel vel. 68, dole Lupilu (Lidl) vel. 62/68.

Maruška, 2 měsíce, cca 4,5 kg, zavinovací body vel. 56

Maruška, 8 měsíců, 7,5 kg, zavinovací body vel. 62

Emilka, 3 měsíce, zavinovací body Lupilu (Lidl)

Maruška, 6 měsíců, zavinovací body Lindex

Absolutně nejvíc bodýček mám pro Marušku nezavinovacích s patentkami na obou ramínkách – zde je srovnání s „klasikou“, tedy bodýčky, co mají na ramínkách překryv, opět pro onu klasiku hodně nelichotivé. Pro účely porovnání jsem vzala asi to nejtragičtější, co se v Maruščině šatníku nachází (je to Marks&Spencer; bůhvíproč to tihle Britové, spolu s F&F a dalšími značkami této provenience, stříhají tak na široko), plus jedno řekněme „běžné“ překrývací body Petit Bateau, které má sice perfektní celkový střih, ale prostě u toho krku na LA nemá šanci. Stejný princip zapínání u krčku najdete i na „bodynátělnících“, které s oblibou využívám v těch největších vedrech nebo naopak v třeskuté zimě jako nejspodnější vrstvu.

Body „smyk“ s patentkami na ramínkách

„Letní“ body s patentkami na ramínkách

Body s krátkým rukávem s patentkami na ramínkách a „bodynátělník“ – stejný systém zapínání u krku. 

Srovnání výstřihů: nahoře Little Angel vel. 68, dole Marks&Spencer vel. 69.

Srovnání výstřihů: na všech fotkách Maruška cca 8 měsíců – vlevo (úplně nahoře v zobrazení na mobilu) Little Angel, uprostřed Petit Bateau, vpravo (úplně dole na mobilu) Marks&Spencer.

Třetí střihová varianta má zapínání na jednom ramínku, resp. na klíční kosti – pokud jsem si dobře všimla, jedná se pouze o bodýčka s krátkým rukávem; zde to chápu spíše jako designový prvek – ale jak je u LA dobrým zvykem, dokonale funkční designový prvek! Takto přiznané zapínání na jedné straně podle mě navíc vypadá podstatně lépe, než když jsou patentky přímo nahoře na rameni.

Ještě se vrátím zpět k tomu, jak je outlastový úplet báječně natahovací, a poskytnu vám i fotografické důkazy! Opravdu nemusíte mít strach, že by vaše dítě oblečení LA nevynosilo, protože z naší zkušenosti jedna velikost vydrží reálné velikosti minimálně tři, a to opravdu od nejmenších miminek. Jak jsem zmiňovala výše, Maruška měřící aktuálně kolem 68 cm unosí jak velikost 62, tak 68 a 74. S většími velikostmi se toto „nosící období“ ještě prodlužuje a jak např. vidíte na fotkách, bílé body s myškou velikosti 74 nosila Emilka jak v čerstvém roce (protože tehdy jsem ho koupila; klidně ho mohla nosit i podstatně dříve), tak ve dvou letech. Všechno oblečení po Emilce (ale i po Lindině Adámkovi a dětech od dalších kamarádek) je navíc stále v pěkném stavu a jsem si jistá, že je budu moct i poté, co z nich vyroste Maruška, poslat dál bez ztráty kytičky. Je to přece vesmírný materiál, který něco vydrží! 😀 Tak co by nevydržel pár dětí… 😉

Emilka, cca 1 rok, body vel. 74

Emilka, cca 2 roky, stejné body vel. 74 (reálná velikost 80/86).

Maruška, 4 měsíce, body vel. 68

Maruška, 8 měsíců, stejně body vel. 68

Emilka, cca 2 měsíce, body vel. 50

Maruška, cca 1 měsíc, body vel. 50

A na závěr jedna podstatná věc! Kdy přejít z bodýček na trička? U většiny dětí to logicky nastává ve chvíli, kdy se odplenkují. Ne že by to u Emilky bylo až tak extrémně brzy, ale je hodně drobná, a proto jsme s bodýčky skončily u velikosti 80 (která jí s přehledem vydržela do vel. 86).  Pokud váháte a bojíte se, aby vašemu dítěti v tričku netáhlo na záda (což je kromě toho, že bodýčka a trička musí sedět u krku, taková další moje obsese), neváhejte – trička LA jsou úžasně dlouhá; rozhodně nejdelší z toho, co znám – a navíc jak jsou přiléhavá, tak se nevyhrnují nahoru, ani kdyby dítě metalo kotrmelce. Zároveň mají úzký výstřih, ale díky pružnosti materiálu není problém s jejich oblékáním (až na, přiznávám, ty nejmenší velikosti; 86ky šly přes hlavu přetahovat dost na těsno, ale od 92-98 už problém kupodivu není).

Trička a nátělník Little Angel: trička velikosti 86 a 104, obě Emilka nosila ve 3 letech (viz fotky níže); nátělníky nosí jako spodní funkční vrstvu přes zimu. 

Srovnání délky triček vel. 104 – malinové Little Angel, pruhované H&M.

Trička Little Angel různých velikostí na Emilce v průběhu loňského léta (tedy ve 3 letech, velikost 92/98, cca 12 kg): vlevo (na mobilu nahoře) vel. 86, uprostřed vel. 92, vpravo (dole) vel. 104.

Pokud se na bodýčka a pár triček chcete podívat „live“ a poslechnout si při tom i mé povídání, můžu nabídnout video na Instragramu: https://www.instagram.com/p/CPFwIzFAEXs/ (anebo na Youtube, viz níže).

A pokud hledáte funkční oblečení s Outlastem pro dospělé, najdete ho pod značkou Baridi Wear – sama pár kousků vlastním a nemůžu si je vynachválit (jen tedy kdyby KONEČNĚ začali šít i kojicí trika – proboha, jestli to čte někdo z Dity, začněte šít ta trika dřív, než přestanu kojit! Slibuju, že jim budu dělat takové promo, že celá kojící Ostrava nebude oblékat nic jiného!! 😀 ).