Složení: 100% biobavlna

Gramáž: 210 g/m² dle výrobce, 216 g/m² námi spočítaná

Velikost: 5 (námi změřeno 428 cm)

Úvaz: batoh, Tibetian knotless finish

Fidella je německý gigant mezi výrobci nosícího příslušenství – už jsme měly díky skupině Nosíme děti možnost vyzkoušet ring sling Outer Space Lilac a díky Moderním nosičkám dvě nejklasičtější nosítka z fidellí nabídky – Fidella Fusion Toddler 2.0 a Fly Tai New Size.

Byť tedy, jak jsem se rozepisovala v předchozích článcích, je Fidella pojem především mezi výrobci nosítek, na testování dlouhého šátku jsem se po zkušenosti s ring slingem hodně těšila. Fidella šátky jsou totiž výjimečné tím, že jsou velmi široké; snad i nejširší z toho, co je běžně dostupné, je-li mi známo – mívají kolem 80 centimetrů. Pokud nemáte představu, co znamená „široký“ šátek, pak vězte, že běžná šířka je 65-70 cm – užší až hodně úzké šátky jsou ty kolem 60 cm a méně (nejužší, co jsem kdy měla v ruce, měřil 55 cm; to už spíš byla taková šálička 😀 ); kolem 75 cm už začínám uznale pokyvovat hlavou. Fidella je ovšem s těmi 80 cm na špici.

Široký šátek logicky oceníte především s větším dítětem – s Fidellou i tříleťáka dokážete zakapsovat pomalu až po bradu a nestane se, že vám šátku na šířku bude někde chybět. Zde je ovšem trochu rozpor – super-toddlerovská šířka a výrazně ne-toddlerovská gramáž (což je u této značky pravidlem, jak jsem poměrně obšírně komentovala v článku o ring slingu). Tak co s tebou, milá Fidello?

Neptune je podobně jako jeho fialová sestra měkoučký a flanelově hebký – na malé miminko svou konzistencí jako stvořený (jen by asi bylo třeba přeložit podélně napůl, aby se v té extrašířce novorozenec neutopil). Vázal se prakticky sám, dotahování nedalo moc práce; šátek přiměřeně klouzal a zároveň v úvazu bez problémů držel (ale pravda, chtělo to dva uzly).

Co se týče pohodlnosti… popravdě, na 15 kilo už by to nebylo; už při Emilčiných 10 kg si Neptune docela máknul – na jednovrstevné úvazy to s batoletem jednoznačně není. Nicméně, Fidella má v sobě „vata-kouzlo“, tedy podobnou vlastnost jako šátky Vatanai – to, že i tenké bavlňáky unesou překvapivě hodně, zejména ve více vrstvách. Je to určitě velká alchymie, jak takovéto vlastnosti dosáhnout – vazba je hustá, pevná, přesto je šátek v úvazu jemně pružný a tím pádem (alespoň mně) pohodlnější s větší zátěží. „Větší zátěží“ je ale opravdu myšleno maximum 10 kg, pro citlivky i méně.

Ale zase na druhou stranu, ta ŠÍŘKA! To je opravdu báječná záležitost! S takovým extraširokým prostěradlem zakapsujete batoh tak, že to prostě DRŽÍ a ani se to nepohne (že něco takového vypustím z úst já, která batoh jako úvaz bytostně nesnáším a nenosím v něm, to je co říct). Upřímně řečeno, hrozně se to ve mně bije – nosnost nic moc, ale všechno ostatní hraje Fidelle jako ideálnímu batolecímu šátku do karet. Naštěstí mě ale žádný Fidella vzor neoslovuje natolik, abych po nějakém kabelkovém batoháčku z jejich dílny začala toužit (i když teda Neptunova barevnost je vážně krásná). Každopádně ale – ta ŠÍÍÍÍŘKA!!! 😀

Za možnost šátek vyzkoušet děkujeme skupině Nosíme děti!