Složení: 100 % bavlna

Gramáž: 205 g/m² dle výrobce, 188 g/m² spočítaná námi

Fidella je další z neměckých stálic na nosícím trhu. Byla založena v r. 2013 a název vznikl spojením slova „fidele“ (v latině či francouzštině „věrný, jistý“) a jména dcera jednoho ze zakladatelů značky, Elly. Narozdíl od Didymosu či Kokadi je ovšem známá spíše jako výrobce nosítek; například jejich mei tai zvané Fly Tai či přezkový model Fusion jsou naprostými klasikami mezi nosítky. I vzory Fidella šátků jsou obecně známy spíše z nosítek – kdo z pravověrných nosnic nikdy neviděl nosítko s nápisem „Rock“ ze šátku Rock’n’Rolla, s romantickými květinkomotýlky Iced Butterfly či právě s hvězdičkami Outer Space, ať hodí kamenem.

Jako správný výrobce nosítek se navíc ani nepouští do větších příměsových experimentů, absolutní většina šátků jsou 100% bavlňáky a příměsové kousky by se daly spočítat pomalu na prstech jedné ruky. Zároveň se obecně jedná o tenké (vesměs velmi tenké) bavlňáky, s gramáží většinově se pohybující od 205 do 220 g/m², s jen velmi občasnou exkurzí směrem k 250, maximálně 280 g/m² (a to se jedná opravdu jen o dva nebo tři modely).

Obecně se jedná o kvalitní šátky (jak jsme ostatně od Němců zvyklí), které mají jednu velmi zajímavou vlastnost – jsou velmi široké, možná i nejširší v šátkovém světě, a to až k 80 cm – které jsem ostatně naměřila i u tohoto ring slingu. Široký šátek je skvělá věc, plně využitelná především u větších batolat, která takovým šátkem bez problémů zakapsujete až po uši. Jenže ve spojení s absolutně „netoddlerovskými“ gramážemi Fidelly, no, nevím nevím… Vážně jsem sama byla překvapená, když jsem projížděla Slingofest, jak moc s tou gramáží Fidella šetří.

Tento ring sling není výjimkou; je to skutečně novorozenecká pavučinka – měkká, heboučká až trochu klouzavá, se kterou se skvěle pracuje. Šátek je dokonale poddajný, skrz kroužky bez problémů proklouznul a dotahování šlo jedna radost, až jsem se trochu bála, jestli takovému hubeňourkovi nebudou ty Lkové kroužky moc velké – oni ti Němci to tkaní šátků ale mají opravdu v ruce, nic nepovolilo ani o milimetr. I když se jedná o skutečně skladný kabelkový kousek (ladící šátkový pytlíček je moc hezký a mnou oblíbený detail), je příjemně dlouhý (krátká strana 180, dlouhá 210 dle mého měření) – pro mě akorát na to, abych nevláčela cíp po zemi a zároveň ho v případě nouze mohla hodit i na záda. Co se týče extra šířky, musím říct, že jsem ji úplně nedokázala docenit – nejspíše proto, že je Emilka stále hodně drobná. Jenom je tedy opravdu, ale opravdu tenký, a i přesto, že jsem z něj měla takový ten „Vatanai pocit“, tj. „tenký šátek – dobrý šátek“, tak to na dlouhé nošení ani s Emilčinými 9 kily nebylo, a to tedy nejen kvůli jednostranné zátěži, ale i kvůli té mini-mimi-gramáži. Jinak co do údržby vypadá šátek velmi nenáročně a nerozbitně – i když už má hodně natestováno a taháním v kroužcích jistě dostává slušně zabrat, prakticky to na něm nebylo vidět.

Co se týče vzhledu, hvězdičkový vzor mě neuráží, ale že bych ho nutně musela mít doma, to tedy ne; moc se mi ale líbí detail kroužků ve dvou ladících barvách. Ale co se týče barev samotných… Už jsem se někdy svěřila, že nesnáším oranžovou a fialovou…? 😀 Pro mě prostě zcela ideální kombinace…! 😀 Ale pokud se někomu líbí, tak je to určitě velmi dobrý (i když tenký) ring sling, se kterým se skvěle pracuje a který naštěstí existuje ještě v 10 dalších (daleko, daleko hezčích) barevných variantách. 😉