Musím se hned na začátku k něčemu přiznat. Hrozně nerada píšu všechny ty „historické“ úvody o výrobcích šátků a nosítek… 😀 Ono je to sice fajn, dozvědět se něco nového; často pak získáte na danou značku úplně jiný náhled. Tedy, lépe řečeno, mně na tom nejvíc nebaví ta potřeba krtkovat se křížem krážem internetem, než něco kloudného a publikovatelného najdu. U Fidelly už mám splněno (vše potřebné se dočtete v recenzi na Fidella Outer Space Lilac ring sling); navíc zrovna u ní to tak složité ani nebylo, protože naštěstí mají na webu poměrně obsáhlou sekci „About us“. Kéž by to tak měli všichni výrobci a ulehčili mi tak aspoň o malinko život… 😀

Jak už jsem psala v článku o fidellím ring slingu, Fidella je pro většinu nosícího světa synonymem pro výrobce nosítek, a absolutně nejpopulárnější jsou právě ta dvě, která jsme měly možnost otestovat – vázací Fly Tai a přezkové Fusion Toddler. Za jejich zapůjčení děkujeme Moderním nosičkám! 🙂

Podobně jako pro některé lidi slovo „Manduca“ znamená prakticky jakékoliv ergonomické nosítko, tak i část nosícího světa zaměňuje obecný termín „mei tai“ za „Fly Tai“, tedy obchodní název celovázacího nosítka od Fidelly – až taková klasika na nosícím trhu to je! A musím říct, že zcela zaslouženě.

Hned na začátku si ale musím trochu rýpnout, že to „číslování“ nosítek má Fidella trochu zmatené. „New Size“ – taky z toho slyšíte „newborn“, že? Chyba lávky, nejmenší verze tohoto mei tai, vhodná od narození,  je „Baby Size“. New Size je výrobce doporučena pro děti od, cituji „3. měsíce a velikosti 74 cm do 104 cm/15 kg“. Dle mého názoru je spíše myšleno „od 3 měsíců“ a jde tedy pravděpodobně o chybnou formulaci (třetí měsíc života = dokončené 2 měsíce a běžící třetí). Ale i tak, zajímalo by mě, které dvou- nebo tříměsíční dítě měří 74 cm, když tolik Emilka měla někdy v roce a půl. Samozřejmě nemůžu své drobné dítě brát jako etalon, ale velikost 74 většina dětí obléká až tak kolem 6 měsíců. Každopádně si ale myslím, že těch 74 cm je v případě New Size příliš opatrný údaj a že do nosítka je bez problémů umístitelné i o něco menší dítko, vzhledem k tomu, že Emilka v době testování o mnoho více, než je udávaná dolní hranice, neměřila. Naopak horní limit 104 cm bych viděla jako příliš optimistický, byť asi ano, takhle veliké dítě by se do nosítka zašněrovat dalo, ale technicky by to nejspíš nebylo úplně jednoduché – hlavně pak u méně spolupracujícího nošence, když už teď mám občas s Emilkou problém se domluvit a mei tai pořádně dotáhnout.

Zde ale veškerá má kritika končí! No dobrá, designově jsme se s tímto konkrétním Fly Tai rozhodně neprotnuly (sexy pistolnice, sorry jako…?), ale to je opravdu poslední (a nepodstatné) negativum. Jak už jsem psala, Fly Tai je taková legenda mezi vázacími nosítky zaslouženě! Byť tedy rozhodně nepreferuju šňůrkonastavovací systém, uznávám, že u mei tai to jinak moc nejde, když už ho tedy chcete udělat nastavovací. A teď už ale opravdu budu pět jenom samou chválu!

U většiny mei tai jsem prozatím měla nějaký problém – byla na můj vkus polstrovaná málo (jako třeba jinak velmi slušné mei tai od indických výrobců Soul a Kol Kol), některá dokonce vůbec (Lenny Lamb Wrap Tai), jiná až moc (Andala Tai – lépe řečeno, té bylo pro mě i pro Emilku moc tak nějak celkově); vlastně jen u „polo-mei tai“ Rischino Half Buckle jsem neměla žádné větší výhrady. Fly Tai mně i Emilce ale sedlo jako zadek na hrnec! Polstrování úplně akorát, a to co se šířky, tloušťky i délky týče; délka i šířka popruhů adekvátní – není jich moc ani nejsou příliš úzké, dobře se s nimi pracuje, nemají tendenci sjíždět pod zadeček nošence, i při zavázání vzadu mi nesahaly až ke kotníkům (i když na jednu otočku by to asi ještě vyšlo 😀 ), necítila jsem se sešněrovaná jako u jiných mei tai. S Emilčinými 9 kily nadto bylo Fly Tai úžasně pohodlné, skoro jako šátek – což je u mě, šátkového tvora, co říct, že vypustím z klávesnice. Kvalita šití bez diskuze, německá preciznost se prostě pozná!

Teď se dostávám k druhé, méně radostné, části recenze. Fidella Fusion, tedy celopřezkový model, je nejen v českých luzích a hájích velmi oblíbené (a velmi často naslepo kupované) nosítko – ale bohužel, musím říct, že už dlouho se nestalo, že by mi něco takhle zásadním způsobem nesedělo… Určitě se jedná o kvalitní, krásně ušité nosítko, to jde vidět na první pohled; určitě se najde mnoho lidí, komu bude sedět perfektně. No, u nás se nestalo, a to jsem se na testování Fusionu ohromně tešila…

Verze Toddler je doporučena, podobně jako Fly Tai New Size, od 3 měsíců a 74 cm; horní hranice je tentokrát méně optimistická (a řekla bych více realistická) co do výšky – 98 cm, ale zato naopak megalomanská co do váhy dítěte – celých 30 kg. Opět trochu bordel v označení velikostí nosítek (menší Baby Size OK, ale větší tentokrát Toddler, i když je údajně od 3 měsíců) a opět se neubráním zamyšlení, které tříměsíční dítě má skutečně 74 cm… Mám zkušenost (a dokonce opakovanou), že si Toddlera nezkušené maminky koupí naslepo pro své malinké 3měsíční miminko a pak se diví, že to moc nesedí. Zároveň podle mě u 74centimetrového dítěte pozbývá na významu dvojí systém připojení ramenních popruhů – pro menší miminka, která ještě nejsou dobře zpevněná, jsou určené přezky pod nožičkami a do přezek po bocích zádové opěrky se pak ramenní popruhy zapínají ve chvíli, kdy více povyroste. Ano, systém je to fajn, ale opakuji, u nošence měřícího 74 centimetrů ho podle mě využije jen málokdo, a navíc ty druhé, nevyužité přezky prostě překážejí.

Nastavování zádové opěrky je klasicky na šňůrky – jak vidíte na fotkách, mohla jsem Emilce zádovou opěrku povolit o něco víc, ale bohužel, nešlo to – uzlík byl tak napevno, že bych si nejspíš dřív ulámala všechny nehty, než by se mi to podařilo. Jeden z důvodů, proč prostě tento systém nastavování nemám moc v lásce.

Ramenní popruhy jsou skutečně štědře polstrované a hodně široké – jen je to polstrování na můj vkus poněkud krátké a zádová spona se nedala sesunout dostatečně nízko tak, aby mi bylo nošení pohodlné. Jak vidíte, mám přední sponu povolenou na maximum, což jsem zatím nemusela udělat u žádného jiného nosítka, a stejně to nepomohlo… a i kdybych měl více povolenou zádovou opěrku, ten kousíček, o který by to šouplo zádovou sponu níž, by to jistě nevyřešil (běžně ji mívám v úrovni zhruba poloviny lopatek, lépe i níže). Systém dotahování ramenních popruhů je poněkud nezvyklý; i přesto, že má Fidella obousměrné spony, tak i zadní část popruhů se dotahuje odshora směrem dopředu – proč ne, možná je to malinko komplikovanější, ale funguje to dobře a především to usnadňuje manipulaci, když používáte dolní ze spon, tedy pod nožičkami nošence.

Bederák je tenoučký, měkký a jeho polstrovaná část je hodně krátká – skvělá věc pro hubené maminky, ale u silnějších jedinců, kterým tato část končí někde ne bocích, pak už polstrování prakticky ztrácí jakokouliv funkci a veškerá váha jde do beder jenom přes popruh (posuďte sami, kde končí polstrovaná část mně – nosím velikost 38). Pod Emilčinými 9 kily se navíc horní část bederáku ohnula a zabránit tomu nejspíš moc nešlo, ale na pohodlí (resp. nepohodlí) to vliv nakonec nemělo. Naopak palec nahoru za obousměrnou sponu.

Já jsem prostě nosítkový exot – nedám dopustit na Manducu, která je spoustou pravověrných ostřílených nosnic zavrhována jako „nejhorší nosítko na světě“ a naopak takhle naplivu na svatou Fidellu… Bohužel, pohodlnost nosítka je krajně individuální záležitost a já prostě nejspíš spadám do toho menšího procenta, komu Fidella nesedla – bolest v ramenou a touha dítě odložit už po slabé půlhodince byla opravdu nepředstavitelná…

Sečteno, vykráceno, vyděleno a podtrženo – to, na co ostatní pějí ódy, nemusí být to nejlepší zrovna pro vás. Nekupujte naslepo a zkoušejte, zkoušejte a ještě jednou zkoušejte! 😉