Dekka Elementy Lily

Složení: 77 % bavlna, 23 % polyester

Gramáž: 320 g/m² dle výrobce, 312 g/m² námi spočítaná

Velikost: dlouhá 6 (námi změřeno 507 cm)

Úvaz: kříž s kapsou uvnitř

Dekka Plectrum PinkPunk

Složení: 88 % bavlna, 12 % modal

Gramáž: 316 g/m² (námi spočítaná)

Velikost: dlouhá 6 (námi změřeno 508 cm)

Úvaz: Christina’s ruckless back carry

Dekky se teď vezou na vlně popularity – jsou to prakticky jediné šátky, které i dnes, na totálně přesyceném nosícím trhu, v podmínkách České republiky máte šanci prodat nad retail (tedy dráž, než je jejich původní prodejní cena). A pokud se něco prodává nad retail, tak to znamená ne že velkou vlnu, ale přímo tsunami popularity!

Přiznejme si, že to dělají hlavně funkční vlastnosti Dekk (a samozřejmě i jejich cenová dostupnost). Uměřený design jistě kdejakému šátkovému oku lahodí, ale prostě nalijme si šátek upřimného čaje, není to nejhlasitější výkřik originality nebo ukázkově vymazlená „designovka“, po které by šli šátkoví fajnšmekři právě kvůli vzhledu (a to říkám i přesto, že Elementy jako vzor miluju).

Dekkovi se ale chtějí posouvat dál, zkoušejí nové příměsi, kombinace multikolorů, hustotu vazby. Jak PinkPunk, tak Lily pochází ze „zimní“ (resp. podzimní) kolekce Dekk, stejně jako zde před časem recenzovaná Caroli – tedy té kolekce, která má o něco hustější vazbu a podstatně méně pruží, pokud je srovnáte s „letními“ Dekkami (či Dekkami z podzimu 2017).

U Lily bych se z větší části jen opakovala – nejen vzorem, ale ani složením se neliší od zmiňované Caroli, a proto se budu snažit být stručná. Na omak je to typická měkká poddajná Dekka – ale málo pružné šátky prostě nejsou pro má ramena. Při vázání je, podobně jako u její neonové sestry, nutno o něco více zabrat než u složením totožného Chrise, v úvazu drží spolehlivě i na jednom uzlu, ale na můj vkus opravdu málo pruží. Náchylnost na vytahování nitek je opět obdobná – tedy velká – ale na to si už všichni příznivci Dekky (nebo minimálně Elementů a Tilií) stačili zvyknout a odpustit jim to. Ale Lily bohužel tedy není šátek, do kterého bych se zamilovala (zejména tedy barevně) a byla mu ochotná něco odpouštět, takže do ISO řady se určitě stavět nebudu; aspoň se dřív dostane na ostatní. 😉

Plectrum PinkPunk se svým složením blíží spíše Luně (recenzi najdete zde). V Luně je tedy rayon a v PinkPunk modal, ale obojí to je druh viskózy, takže zásadní odlišnost v tom nevidím (a teď mě, prosím, textilní technologové neukamenujte 😀 ). Jestliže jsou obecně Plectra proti Elementům a Tiliím tužší, tak zrovna u PinkPunku to platí dvojnásob – je to prostě tvrďácká punkerka, žádná emo slečinka, která si myslí, že růžovo-černá je známka punku.

Málokdy hodnotím šátky ve výsledku stejně či alespoň podobně jako testující osazenstvo z naší regionální skupiny – v případě PinkPunku jsme se ale vzácně shodly. PinkPunk je ve srovnání s jinými Dekkami o poznání méně poddajný a obtížněji se váže, v úvazu drží, ale (opět) nepruží. Pro někoho je takový pevný šátek dokonalost sama, pro mě podobně jako Luna či Lily na ramenou žádná velká slast.

Ano, ano, z těchto dvou Dekk přenadšená nejsem – což ale nemění nic na tom, že obě mají své přenadšené majitelky a byly beznadějně rozprodány do několika minut. Já osobně na svůj pravý Dekka-sen ale stále čekám. 🙂