Adom je liberecká oděvní firma, která kromě softshellových bund na nošení dětí nabízí kde co – softshellového, nesoftshellového, dospěláckého i dětského (a dokonce i psího), nosícího i nenosícího. Budu-li upřímná, ať už se jedná o nosící či nenosící oblečení, nejedná se o žádný módní výstřelek (byť tedy „Adom“ je pozpátku „Moda“ 😀 ) – zejména pak v kategorii oblečení pro dospělé, v níž bych se některé kusy nebála označit za čiré módní peklo.

Že jste o Adom ještě neslyšeli? No, já kdybych nosící bundu této značky nevlastnila, tak bych o existenci Adom zřejmě také vůbec nevěděla – možná s tím má bohužel co dělat i trochu nešťastná prezentace na webu, kdy je většina nosícího vybavení nafocena hodně nekvalitně, na neupravených modelkách, s panenkou, v obýváku před schodama nebo přinejlepším před prvním větším keřem na zahradě… Přiznejme si, že primárně vybíráme očima – v případě Adom je to velká škoda, protože dle mého názoru se jedná o kvalitní výrobky za velmi přijatelnou cenu.

Svou bundu jsem sehnala z druhé ruky, aniž bych předtím nějak extenzivně studovala další možnosti (což ve výsledku bylo jenom dobře, protože bych pak nejspíš vybírala tak dlouho, až bych přebrala). Můj základní požadavek byl, aby byla bunda pokud možno unisex, aby v ní mohl nosit i můj manžel, a pokud možno dostatečně velká, aby v ní mohla nosit i má ne úplně drobná maminka. To bunda ve velikosti M splňuje bez problémů (i když já osobně bych ve svém momentálním objemu užila spíše Sko, ale nedá se svítit).

Je ušitá ze zimního softshellu, má tedy na vnitřní straně fleece a je velmi teplá – do 10 stupňů je možné v ní bez problémů nosit i bez mezivrstvy a spolu s nosící Iw mikinou jsme v ní v příjemné tepelné pohodě s Emilkou zvládly celou loňskou zimu včetně nejtřeskutějších mrazů. Kvalitě šití a provedení nemám co vytknout, v tomto jsou Adom opravdu profesionálové. Co se týče použitých materiálů, mám výhradu pouze k zipům, které jsou hodně subtilní a někdy když se při zapínání vsadky dokonale nestrefím (což se pod zadečkem nošence může stát docela lehce), tak se zip rozjede.

Co se týče řešení vsadky a nošení vůbec, jsem s bundou maximálně spokojená. Vsadku je možno zapnout do výšky naprosto akorát za krk nošence, kapucka je podšitá, pěkně drží tvar a v případě potřeby ji na hlavu nošence pouze „přiklopíte“ a ona tam hezky sedí – a to i v případě nošence bdícího. K absolutnímu štěstí mi chybí jen to, kdyby byla kapucka odepínací.

Nošení na zádech je vyřešeno jedním slovem geniálně – nemusíte odepnout a zase zapnout vsadku dozadu, ale zadní „vsadka“ je integrovaná! Pouze rozepnete dva zadní zipy a druky na horním lemu a vsadka se vyklopí – jak říkám, geniální! Otvor na hlavičku nošence je hodně vysoko, jak to mám ráda, a výrobci odpadá hlavní dilema, co se týče zadního nošení – hodně dlouhá vsadka, kterou ale nebude možno vepředu zapnout až nadoraz, aby to neutopilo nošence, anebo udělat vzadu „šosy“, aby se dala standardně dlouhá vsadka vzadu zapnout „o patro výše“.  Jen mi tedy malinko chybí možnost nasadit i na tuto výklopnou vsadku kapucku (ale i bez toho se dá dobře existovat 😉 ).

Z těch ostatních „provozních“ záležitostí – stahování dolního lemu by dle mého názoru mělo být u nosícího oblečení samozřejmostí; Adom se dá stáhnout velmi dobře a velmi podstatně, takže nemusíte mít strach, že by vám byla zima „odspodu“. Lemy rukávů jsou stažené pruženkou a rukávy nemají „palcodíru“ – sice to u kratších jedinců jako jsem já nevypadá úplně překrásně, ale rukávy jsou tím pádem dokonale variabilní na nosiče všech délek a výšek. Dále má bunda naprosto báječně obrovské a zipem uzavíratelné kapsy! Dvě jsou klasicky v úrovni pasu a pak ještě jedna menší na prsou. Do těch velkých v případě potřeby nacpu prakticky všechno, co bych si jinak dala do tašky, a to včetně peněženky, deštníku, svačiny, rukavic, čepice… Kapuce nosiče je odepínací a dá se dobře stáhnout kolem obličeje, což už mě několikrát v nevlídném počasí doslova zachránilo. Jediné, co dle mého názoru bundě chybí, je krytí krku… No, nejdřív jsem nad tím plakala, ale pak jsem si upletla nekonečnou šálu z merina, která mi slouží stejně dobře jako všechny nejvychytanější krkokrytky světa. 🙂

Bez nošence to je, no, prostě sportovní bunda, žádná velká nádhera, ale vzhledem k tomu, že ji samostatně stejně nenosím, a tomu, že je jinak úžasně univerzální a úžasně funkční, jí to ráda odpustím.

Pokud tedy potřebujete bundu, která bude sloužit nejen vám, ale i nosícímu tatínkovi či případně i nosícím prarodičům, a zároveň toužíte i po pohodlném a funkčním řešení nošení na zádech, pak je Adom přesně to, co hledáte!