Složení: 54 % mercerizovaná bavlna, 11 % africká bavlna, 35 % merino vlna

Gramáž: 300 g/m² dle výrobce, 318 g/m² mnou spočítaná

Velikost: 6

Úvaz: double hammock, candy cane chest belt

Aumai Slings jsou pro mě, přiznám se, tak trochu záhada. Aumai je polynéský výraz pro nošení (a současně jméno polynéské kamarádky majitelů této firmy), ale zároveň je tak trochu polská, tak trochu irská (oficiální sídlo je v Corku na jihu Irska), tak trochu britská („woven in UK“) a vím zcela jistě, že zrovna tento konkrétní šátek byl utkán v Itálii, ale ušit (resp. zkompletován) zase v Polsku. „Paní Aumai“ se jmenuje Aga Zamka (podle jména i podle její aktivity na Facebooku zcela jistě Polka). Trochu zvláštní, i když v dnešním globalizovaném světě ne nepochopitelné, zejména ve světle toho, že filozofie Aumai Slings, které lze bez mrknutí oka zařadit mezi high end značky, je poskytnout především prvotřídní kvalitu.

První release Aumai Slings se datuje do ledna 2019 a byla do slova a do písmene pecka – byla to nádherná nopkatá, sytě růžová prasátka se spoustou tussahu, po kterých jsem toužila až do okamžiku, kdy se otevřel tento preorder.

Kdyby někdo nebyl obeznámen s termínem „preorder“, v šátkovém světě to funguje tak, že výrobce navrhne složení a barvu šátku, zájemci šátek zaplatí dopředu a nechají se tak trochu překvapit konečným výsledkem (ne vždy totiž barvy příze hodí ve výsledku stejný efekt jako na vizualizacích vzoru, případně vzor, především při použití multicolorů, může vylézt trochu jinak, než se očekávalo). Výhodou je, že zájemci v průběhu přípravy preorderu můžou do konečné podoby šátku ještě tak trochu mluvit (ale jen tak trochu, přece jen to není custom) a mají jistotu, že svůj ho dostanou a nebudou například muset doufat ve výhru v draw (neboli losování o možnost koupě, což je jeden z dosti častých způsobů prodeje šátků vedle klasických e-shopů). Pro výrobce je zase jasná výhoda to, že preorder je vlastně jistý kšeft – když se preorder nenaplní, tak prostě nebude a nemá žádné ztráty – a když se naplní a lidé zaplatí alespoň zálohu, mají odběr zaručený.

Merinová Aggie je jeden ze dvou šátků z preorderu Snuggly Piglets, který se otevřel na přelomu let 2019 a 2020 (Aggie podle majitelky Aumai Slings Agy; druhý současný preorder byla růžovobílá Margaret s hedvábím, podle Małgorzaty Kaczmarek, jedné z adminek Aumai fan skupiny). Do preorderu jsem šla někdy po Novém roce s tím, že to bude poslední šátek, který koupím přímo pro Emilku… Jenže příběh tohoto šátku je bohužel tak trochu příběhem dnešní doby. Kdo pozorně čte, tak zachytil, že šátky byly natkány v Itálii. Kde je centrum italského oděvního průmyslu? V severní Itálii. Kdy se šátky měly začít tkát…? Na jaře 2020. Myslím, že kdokoliv, kdo neprožil loňský rok zalezlý někde pod kamenem v Himaláji, musí vědět, jaká byla v severní Itálii před necelým rokem situace… Šátek se ke mně s velkou slávou dostal na konci července – ale jak vidíte, s Emilkou jsme ho ještě před narozením Marušky stihly trochu ponosit (foceno 10 dní před porodem). 🙂

Když píšu „s velkou slávou“, tak opravdu myslím s velkou slávou – šátek přišel v krásné krabici, skvělém praktickém baťůžku (není to žádná průsvitná taštička jen tak, aby se neřeklo, ale dvouvrstvý batoh z pořádného plátna včetně vnitřní kapsičky), s úžasnými dárečky a dokonce s náhradními nitěmi pro případnou potřebu opravy šátku! Tomu říkám umělecký dojem a zejména nápadu s náhradními nitkami tleskám! Byť jsem se už opravdu bála, že si Emilku v šátku už neponosím (ano, počítáte dobře, trvalo to přes půl roku), ale nakonec to opravdu stálo za to. Tato Aggie je pravděpodobně, co jsem si vědoma, jediná v ČR, a celkově jedna z pěti exemplářů, co byly utkány – takže vlastně takový náš malý, ehm, prasorožec!

Aggie je takový ten správný chlupaťoučký meriňák – černá bavlněná strana je ňuňavá a heboučká, merinová v sobě ovci nezapře, ale určitě to není nějak výjimečně kousavá vlna; na holé kůži cítit je, ale v úvazu přes tričko jsem ji necítila. Vazba je poměrně hustá a nenáchylná na vytahování oček, ale není to žádná tuhá plachta – byl měkký a poddajný hned z krabice. Je to určitě batolecí šátek, s batolecí gramáží a také příjemnou batolecí šířkou (naměřila jsem 68 cm), ale neměla jsem nejmenší problém do něj navázat ani ne 4kilovou Marušku těsně po šestinedělí. Nosnost s tříletou, asi 13kilovou Emilkou můžu jen odhadovat – chápejte, že pár dní před termínem porodu jsem při pohybu měla úplně jiné starosti, než jestli mě tu či onde neřeže šátek – nicméně neřezal a dokážu si představit, že kdyby šátek přišel během jara, kdy jsem ještě Emilku hodně nosila a v šátku ji i uspávala, že by to byl jeden z mých favoritů, zejména pak v chladnějších dnech. Klouže tak akorát, v úvazu bez problémů drží a jemně pruží, jak se na správný vlňáček sluší. No a samozřejmě hřeje, takže teď v zimě je nám v něm s Maruškou krásně teplíčko!

A co říct ke vzhledu? Nedá se říct, že bych vyhledávala růžovky, ale tento odstín je velmi jemný, tlumený díky kombinaci růžového a krémového útku s černou osnovou a barevné nopečky jsou již jen třešinkou na dortu. No a do vzoru, nesmírně vtipných, neprvoplánových, nekýčovitých a přesto úžasně roztomilých selátek, jsem se zamilovala dávno předtím, než se k nám šátek po své spletité cestě od návrhu po realizaci dostal. 🙂