Složení: 60 % bavlna, 40 % repreve

Gramáž: udávaná výrobcem 230 g/m2, námi spočítaná 220 g/m2

Velikost: 6

Úvaz: kříž s kapsou uvnitř s klokaním efektem

Yaroušci… šátky této značky dělají soustu práce a parády v mnoha nosících domácnostech a vzhledem k popularitě této značky je až trestuhodné, že se na našem webu ještě žádný Yarda neobjevil! 

Jedná se o nizozemskou značku, která k mému nezměrnému překvapení nemá ani své oficiální webové stránky a vůbec jakýchkoliv informací jsem o ní z hlubin internetu vytáhla jen naprosté minimum. Jedná se o doslova šátkochrlicího giganta; jak praví Slingofest, například jen v r. 2016 stihlo Yaro vydat 143 šátků, celkově je to pak od roku 2013 493 kousků v 74 vzorech. Jsem si docela jistá, že většina více či méně zkušených nosnic někdy za své nosící období určitě vlastnila či minimálně někdy navázala některý z Yaro šátků, případně z nich měla ušité nosítko – některé vzory jsou v podstatě notoricky známé, například La Vita, Dandy, Stars, La Fleur, Basket, Ava, Urban Geo, Retro Berry (to jsou jen ty, na které si vzpomenu teď z hlavy na první dobrou) a mnoho, mnoho dalších; kamkoliv kdykoliv přijdete na akci či setkání, na kterém lze předpokládat vyšší koncentraci nosících rodičů, tak je téměř jisté, že na některého z těchto Holanďanů narazíte. 

Já osobně Yarouše moc nevyhledávám – ne že by se jednalo o nekvalitní šátky se špatnými vlastnostmi, ale poněkud mi vadí ta okoukanost a “že to má každý”. Jinak bych si z jejich designů i vybrala, například vlnkovaný Dandy vůbec není špatný… jenom by mi asi bylo trochu proti srsti potkávat stejné šátky u každého patníku. Čistě můj osobní problém, asi jsem divná… ehm, samozřejmě jsou ale i méně známí Yarouši, nad kterými mi ukápla lačná slina, ale tam se zase s krásným vzorem či barvou neprotnula má představa o složení či gramáži. Každopádně ale nevylučuju, že se jednoho krásného dne v mém komínku nějaký Yarda objeví. ??‍♀️

Když mi přišel k testování tento fialový Yarouš, hodně dlouho jsem přemýšlela, proč jsem se vlastně na to testování zapsala… fialový supertenkoš se žmolkujícím reprevem, navíc lístečková La Vita – jako nemůžu tvrdit, že by to pro mě pro potřeby recenze šátku bylo už vstupně ideální kombo. 😀

Repreve jako příměs mám ráda, ale bohužel v tomto šátku mě trochu zklamal. Jak mám například u Tekhni pocit, že proti bavlně poměrně výrazně zvyšuje nosnost, u tohoto Yarouše se tento feeling nedostavil ani v nejmenším. V mých očích hodně tenký, relativně klouzavý, ale jinak při vázání dobře spolupracující kousek, s nutností dvou uzlů. Co se týče nosnosti, žádný zázrak jsem nečekala a žádný se taky nekonal – po půlhodince v klasickém KsK jsem měla pocit, že mi šátek i pod Emilčinou 9kilovou zátěží snad brzy amputuje horní končetiny v ramenou (beze srandy, opravdu mě začínaly brnět ruce 😀 ); zachránil to až klokaní efekt. Z takovýchto šátků už jsme s Emilkou dávno vyrostly. Můžu-li ho srovnat se svým vlastním keprovým Tekhni s reprevem v obdobné gramáži, tak prostě Tekhni co do nosících vlastností vede o několik délek arabského plnokrevníka – přitom by žakár měl být nosnější… ?

K dobru musím Yarouškovi přičíst totální bezudržbovost – repreve se nemačká a nemusí se žehlit (bohužel tedy opravdu žmolkuje, jako každé polyesterové vlákno), vazba je hustá a odolná. Tohle si myslím, že je hlavní deviza tohoto konkrétního šátku – něco podobného, co může pomalu obden do pračky a nic se tomu nestane, rychle schne a nepotřebuje žehličku, to bych zcela jistě loni touto dobou u našeho blicího mimina velmi ocenila.

Za možnost otestovat tento šátek děkuji skupině Nosíme děti!